Értem A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.

Kerámia burkolólapok tulajdonságai, szabványai

Egységes szabványok az Európai Unióban
A kerámia burkolatok műszaki paramétereit az Európai Unióban egységes szabványcsomag szabályozza UNE-EN 10545. A vonatkozó Magyar Szabványok az Európai Unión belüli harmonizáció eredményeképpen teljesen megegyeznek az uniós szabványokkal, sorszámozásuk is ugyanazt a rendszert követi. MSZ EN ISO 10545: 1999 (röviden MSZ EN 10545).
(A szabványok teljes szövege megrendelhető a Magyar Szabványügyi Tanács Szabványboltjában, vagy a www.mszt.hu honlapon. A szabványok teljes, szószerinti szövegét itt szerzői jogi kötöttségek miatt nem áll módunkban közölni.)

  1. A minőség-ellenőrzéshez előírt mintavételről, a megfelelési arányokról: MSZ EN 10545-1
A gyártók számára pontos előírás határozza meg, hogy minden gyártási szériából adott számban és módszerrel mintát kell venni, amelynek fizikai és kémiai tulajdonságait elemzik. Ezt követi a folyamatos minőség-ellenőrzés, ami döntően az esztétikai megjelenés és a méret alapján osztályozza a termékeket. A statisztikai módszerek alkalmazása miatt az első osztályúnak minősített termékek között is megengedett a nem tökéletes termékek néhány százaléka. A szabvány viszonylag megengedő, a kiváló gyárak saját minősitési rendszerükben a szabványnál szigorúbbak.
 
  1. A méretekről, felületminőségről és a mérésének módszereiről: MSZ EN 10545-2. 1999
Összefoglalóan annyit érdemes tudni, hogy adott termékből vett minta alapján számított átlagos méretektől való eltérések nagysága 0,5 – 1,5 % között megengedett.
Pl. 30 cm-es oldalméretnél ez 1,5 mm-t is jelenthet az I. osztályú termékeknél.
A derékszögűséget, felületi egyenességet (másképpen középpontos görbeséget) és a sarkok görbülését az átlós méretekből kell mérni. A szabvány +/- 0,5 % és +/- 1 % közti eltéréseket ad meg, a termék anyagától függően.
Pl. a rettifikált 30*60 gresporcelán elfogadható középpontos görbesége +/- 0,5 %. Az átlóra (67 cm) vetítve ez több mint 3 mm.
A sarkok görbeségénél az elfogadható mérték +/- 0,8 %.
I. osztályúnak minősíthető az a gyártási széria, ahol a mintavétel során a hibás darabok száma nem haladja meg az 5 %-ot.
 
  1. A vízfelvételrõl, és a nyílt porozitásról: MSZ EN 10545-3 A fagyállóság meghatározása: MSZ EN 10545-12
Az MSZ-EN ISO 10545-3 bekezdésben, a fagyállóság feltétele a lap tömegének 0,5 %-ánál kisebb vízfelvétele. Az MSZ-EN ISO 10545-12 bekezdésben leírtak szerint fagyállónak tekinthető az a lap, mely változás nélkül állja ki az alább tesztet: legalább 100-szor ismételve, 20 óra alatt kell lehűteni a lapot -5oC-ra, ahol 15 perc elmúltával kell felmelegíteni +5oC-ra. Az előírás a nyugat-európára jellemző enyhébb telekhez igazodik.
Hazánkban a fagyállóság ennél nagyobb igénybevételt jelent, hiszen telente rendszeresen gyorsabban és nagyobb hő-különbséggel alakul ki fagy.
Éppen ezért a kiváló minőséget gyártó cégek 0,5 %-nál kisebb vízfelvételi értéket vállalnak, (pl. a TODAGRES spanyol gyárnál a megengedett vízfelvétel 0,1 % alatt van), ami garantálja a kontinentális éghajlaton is a lapok fagyállóságát.
Érdemes ebből a szempontból megismerni az adott terméknél vállalt vízfelvételi értéket a tényleges fagyállóság vállalása előtt.
Természetesen az egész burkolat fagyállóságát csak a megfelelő flexibilis segédanyagok használata és a korrekt burkolás együttesen biztosítja. (Gyakran előforduló hiba pl. terasz burkolásnál, hogy a széleket oldalról és alulról nem zárják le, igy a lecsapódó pára bejuthat a burkolat alá, megfagy és szétfeszítheti az egyébként fagyálló felületet.)
A polirozott greslapok felületi porozitásáról
A greslapok polirozása több fázison keresztül történik. Egyre finomabb szemcséjű gyémánt korongokkal csiszolják a felületet, ami ennek következtében szükségszerűen elveszti a kiégetés során szerzett tökéletesen zárt szerkezetét.
A felületi porózusság különböző mértékű az eltérő termékeknél, de valamilyen mértékben minden polirozott lap felszínén meglátszanak az agresszív vegyi anyagok, pl. burkolók alkoholos filcjelölései, túl későn lemosott fugafátyol, kiömlött vörösbor.
Azok a gresporcelán lapok, amelyek anyagösszetétele eltérő szemcsenagyságú alapanyagokból van, sokkal kevésbé egyöntetű belső szerkezettel rendelkeznek, mint a teljesen azonos, finomra örölt, porból préselt lapok.
A minőségi termékeknél az alapanyagok speciális összeválogatása, előkészítése és őrlése, majd a magas hőfokon történő égetés jelentősen csökkenti a a polirozás miatt kialakuló felületi porozitást, de a burkolás és a használat során erre oda kell figyelni.
 
  1. Hajlítósziládságés törőterhelés (törésállóság): MSZ EN 10545-4,5 Karcállóság: MSZ EN 10545-6
A törésállóságot nagy nyomással forgó speciális görgők közé tett lapokon mérik. A lapok, anyagától, vastagságától függően kell növelni a terhelést.
Az első osztályú gyáraknál a vállalt értékek a szabványnál 1,5-2-szer jobbak.

 
törésszilárdság
 
 
Törő erő N
(NEWTON)
Szilárdság N/mm2
Karcállóság Vmm3
Gresv<7,5 mm
Min. 950
Min. 20
Max.275
Gresporcelánv>7,5 mm-nél
Min. 1300
Min. 35
Max175
Mázas gresporcelán v>7,5 mm-nél
Min. 1100
Min. 35
 
Fehéragyag lapok v>7,5 mm-nél
Min. 950
Min. 22
 
Vörösagyag lapok v<7,5 mm-nél
Min. 800
Min. 12
 
Vörösagyag lapok v>7,5 mm-nél
Min. 900
Min. 15
 
 
  1. Mázas lapok felületi karcállósága (MOHS fokozatok 1-10): MSZ EN 10545-7, MSZ EN 101. 1994
A lapok felületi keménységét a máz határozza meg, ami a közönséges lapoknál 3-4-5 értékű. Speciális nagy keménységű máz elérheti a 8-9 értéket, ami annyit ér, mint a PEI-V kopásállóság.
Kopásállóság PEI-fokozatok
A név arra az intézményre utal, ahol az 5 fokozatot kidolgozták (Porcelan Enamel Institut), nincs kapcsolatban az idézett szabványcsomaggal.
PEI - I Főleg magán fürdőszobákhoz
PEI –II Lakótér, kivéve bejárati rész, és konyha
PEI – III Lakótér, megfelelően védett bejárati rész, és konyha, kerülendő a közvetlen kültéri kapcsolat.
PEI – IV Lakótér és kiszolgáló helységek közvetlen kültéri kapcsolattal
PEI – V Irodák, hotelek, éttermek, “könnyebb” üzleti igénybevételt jelentő területek
 
  1. Hőtágulásról, nedves tágulásról, mázrepedésről: MSZ EN 10545-8,9,10,11

Hőtágulásiegyüttható
EN 10545-8
Hőlökésellenállás
EN 10545-9
Nedves tágulás
EN 10545-10
felületi repedezettség
EN 10545-11
 
Mindenféle mázas és mázatlan lapnál
Mázas lapoknál
 
< 9*10-6
A szabványban megadott módszer szerint vizsgálva megfelelő
<0,1
Szemmagasságból 2 m távolról 40 W-os világítás mellett látható repedés hibának számít
 
 
 
 
 
 
 
 
 A kémiai tulajdonságokról MSZ EN 10545-13, 14
 
A kerámiaburkolatok vegyszeres vizsgálatát az alábbi táblázat szerinti anyagok alacsony és magas koncentrációjú oldatában az előírt ideig áztatják, majd hosszú ideig folyóvízben mossák és forró vízben öblítik.

 
Koncentráció alacsony L
Koncentráció magas H
Áztatási idő mázaslap GL
Áztatási idő mázatlan lap UGL
Szalmiáksó
100g/l
100/g/l
24 óra
12 nap
Háztartási hypo (lúg)
20mg/l
20 mg/l
24 óra
12 nap
Sósav
3 % (V/V)
 
4 nap
12 nap
Sósav
 
18 % (V/V)
4 nap
12 nap
Citromsav
100 g/l
 
24 óra
12 nap
Tejsav
 
5 % (V/V)
4 nap
12 nap
Káliumhidroxid
30 g/l
 
4 nap
12 nap
Káliumhidroxid
 
100 g/l
4 nap
12 nap
Szárítás és törlés után történik a “Szemrevételezés” és az ábrában bemutatott próbák alapján sorolják “A” “B” “C” osztályba a terméket.
 
1
Ennek alapján a mázatlan lapokra az alábbi jelölések találhatók a katalógusok táblázataiban:

 
“A”
“B”
“C”
szalmiáksó
Háztartási hypo (lúg)
UA
a mázatlan lapon nem látható
UB
a mázatlan lap szélein látható
UC
mázatlanlapon mindenütt látható (a lap korrekt felületén is)
Alacsony sav koncentráció L
ULA
a mázatlan lapon nem látható
ULB
a mázatlan lap szélein látható
ULC
mázatlanlapon mindenütt látható (a lap korrekt felületén is)
Magas sav koncentráció H
UHA
a mázatlan lapon nem látható
UHB
a mázatlan lap szélein látható
UHC
mázatlanlapon mindenütt látható (a lap korrekt felületén is)
A mázas lapokra hasonlóképpen vonatkoznak az alábbiak

 
Nem látható hatás A
Látható a felszínen a különbség B
Az eredeti felszín részleges vagy teljes elvesztése C
szalmiáksó
Háztartási hypo (lúg)
GA (V)
a mázas lapon nem látható
GB (V)
a mázas lap felszínén látható a különbség
GC (V)
Az eredeti felszín részleges vagy teljes elvesztése
Alacsony koncentráció L
GLA (V)
a mázas lapon nem látható
GLB (V)
a mázas lap felszínén látható a különbség
GLC (V)
Az eredeti felszín részleges vagy teljes elvesztése
Magas koncentráció H
GHA (V)
a mázas lapon nem látható
GHB (V)
a mázas lap felszínén látható a különbség
GHC(V)
Az eredeti felszín részleges vagy teljes elvesztése
A foltállóság osztályozása
Az osztályozás 1-5-ig, ebben az esetben a kiválasztott szennyezőanyagokkal (Olajos zöldfestékfolt
zöldlapoknál piros folt, jódos alkohololdat , oliva olaj) való 24 órás kezelést követő egyre erősebb tisztítási módszerek alkalmazásával történik.
A mázas kerámiáknál a foltállóság szinte kivétel nélkül az 5 osztályzatot kapja, amit a katalógusokban valamilyen foltot jelző képecske alatt találhatunk.

  1. A mázas kerámiák ólom és kadmium mentességéről MSZ EN 10545-15
Ezt a szabályt környezet-, és egészségvédelmi szempontból minden gyártó betartja, erre külön nem térnek ki a katalógusban.
 
  1. A tónus eltérésekről: MSZ EN 10545-16
Eztszabályozást szintén nem emelik ki a katalógusokban, mivel minden gyártó törekszik az azonos tónus biztosítására különböző gyártási szériákon keresztül is. Ennek ellenére akár mázas akár mázatlan kerámiáról van szó a tónusosság kérdése általában jelen van a napi gyakorlatban.Minden vevőt tájékoztatni kell erről a problémáról. Utánrendelések esetén érdemes hivatkozni a korábbi tónus jelölésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy sok gyárnál a különböző gyártási szériák automatikusan új tónus jelölést (számot) kapnak, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lapok nem azonos színűek.
A dobozok oldalán a legtöbb gyártó jelöli a gyártási dátumot, a tónust és a kalibert. Ezen felül szerepelhetnek egyéb betűk és számok, amelyek a minőség-ellenőrzés műszakjára, esetleg az ellenőrző személyre utalnak. Ezeknek a jelöléseknek az eltérése azonos gyártási szérián belül nem jelenti azt, hogy a termék más tónusú vagy kaliberű.

Összesítést készítette: Csikós Ferenc (Latinkerámia)
.................................................................................................................................................................

Burkolólapok osztályzása


Gyártási technológia szerinti osztályozás:

A Csoport Húzott alakítással készült (extrudált) lapok
B Csoport Szárazon sajtolt, préseléssel készült lapok
C Csoport Más eljárással készült lapok

Vízfelvétel szerinti osztályozás:

Ia Vízfelvétel < 0.5%
Ib Vízfelvétel 0.5 - 3%
IIa Vízfelvétel 3 - 6%
IIb Vízfelvétel 6 - 10%
III Vízfelvétel > 10%

Külső felület szerinti osztályozás:

Mázas (GL)
Mázatlan (UGL)
 

Padlóburkolatok csúszásellenállás vizsgálata

A német DIN 51130 szabvány tartalmazza a munkahelyeken valamint csúszós területeken használt padlóburkolatok csúszásmentesség meghatározásának alapelvét, vizsgálatát és osztályozását. A csúszásgátlást olajjal bevont felületű lejtőn mérik. A vizsgáló kontroll cipőben járkál előre-hátra, a vizszíntes állásból a megfelelő hajlásszögig hajuló padlóburkolaton, illetve addig ameddig a vizsgáló eléri a biztonságos járás határát. A lejtő hajlásszög a csúszásgátló hatást határozza meg.

 

LEJTŐ HAJLÁSSZÖG CSÚSZÁSGÁTLÁSI OSZTÁLY AJÁNLJUK
6° - 10° R 9 Bejárati terek
10° - 19° R 10 Üzletek, műhelyek
19° - 27° R 11 Konyhák, patyolatok
27° - 35° R 12 Nagy konyhák, tejüzemek
35° felül R 13 Különös igényű területek

A termékek azonosítása a dobozokon és a palettákon (általában)

Az automatikus csomagolás folyamatában, a csempét kartondobozokba csomagolják, amelyekre az üzemi nyomtató nyomtatja a termék azonosítási alapadatait.

Az elsősorban áll: a dátum, a termék neve és az osztály azonosító száma. A másik sorban található: a munkalap száma, a termék osztálya, a termék színárnyalata, valamint a padlólap mérete.


Megengedett eltérések

A kerámia burkolólap egy természetes anyagok keverékéből préselt és égetett termék aminek a végső jellemzőit (méret, szín, görbeség, felület, stb.) nagymértékben befolyásoknak a gyártás sajátosságai. A kerámiagyártás több ezer éves tudománya egyre tökéletesebb, de az anyagból adódó jellemzők miatt nem lehet teljesen egyforma burkolólapokat készíteni. Ezek az eltérések minimálisak és nem befolyásolják egy felület szépségét, de csak abban az esetben a burkoló szakember megfelelő figyelmet fordít az előkészítésre és a burkolásra, valamint betartja a szakmai előírásokat és gyártói javalatokat. A kerámia burkolólapok (csempék, padlólapok, dekorok) osztályzásakor az alábbi tolerancia határok és osztályozási szempontokat veszik figyelembe:

Padlólapok

Termék jellemzők Tolerancia
 
Hosszúság és szélesség ± 0,5 %
Vastagság ± 5,0 %
Sarkok görbülése ± 0,6 %
Derékszögűség ± 0,5 %
Felületi egyenesség ± 0,5 %
Felületi minőség min 95% látható károsodás nélkül
Vízfelvétel < 3,0 %
Törésszilárdság > 1100 N
Hajlítószilárdság ≥ 30 N/mm2
Kopásállóság A kopásállóság minden terméknél külön van megállapítva
Hőtágulás Létezik vizsgálati módszer
Hőlökésállóság Létezik vizsgálati módszer
Mázrepedés állóság Szükséges
Fagyállóság Szükséges
Vegyszerállóság Legalább GB
Ellenállás foltképzőkkel szemben Legalább 3. Osztály

Csempék (falburkolólap)


Termék jellemzők Tolerancia
  SRPS EN 14411
Hosszúság és szélesség ± 0,5 %
Vastagság ± 10,0 %
Sarkok görbülése ± 0,5 %
Derékszögűség ± 0,3 %
Felületi egyenesség ± 0,5 %
Vízfelvétel > 10,00 %
Törésszilárdság > 600 N
Hajlítószilárdság > 12 N/mm2
Kopásállóság  
Hőtágulás Létezik vizsgálati módszer
Hőlökésállóság Létezik vizsgálati módszer
Mázrepedés állóság Szükséges
Fagyállóság  
Vegyszerállóság Legalább GB
Ellenállás foltképzőkkel szemben Legalább 3. Osztály


 

Ügyfélszolgálat

Bemutatóterem:

1047. Budapest, Megyeri út 7/A

 
Tel:

06 1 272 09 86

 
E-mail:
info@csempecentrum.hu
 

Webáruházaink